- ΑΡΧΙΚΗ
- ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
- ΠΑΘΗΣΕΙΣ
- ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
- Εξεντέρωση – Ριζική χειρουργική ελάσσονος πυέλου
- Πολυσπλαγχνική Χειρουργική
- Ελάχιστα επεμβατική Χειρουργική
- Υστεροσκοπική χειρουργική
- Λαπαροσκοπική Χειρουργική
- Λαπαροτομία | Ανοιχτή Χειρουργική
- Λαπαροσκοπική ριζική υστερεκτομή
- Πλήρης ογκομείωση καρκίνου Ωοθηκών
- Ογκοπλαστική χειρουργική καρκίνου μαστού
- Κωνοειδής εκτομή τραχήλου μήτρας
- Χειρουργική της εν τω βάθει ενδομητρίωσης
- Λαπαροσκοπική ανάρτηση πυελικού εδάφους
- Διερεύνηση & θεραπεία υπογονιμότητας
- Λαπαροσκοπική σαλπιγγογραφία
- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
- Γιατί είμαστε Κέντρο Καινοτομίας;
- Προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική
- Υστερεκτομή χωρίς χειριστή μήτρας
- Ριζική υστερεκτομή με Nerve Sparing
- Λεμφαδενεκτομή χωρίς χειριστή μήτρας
- Ανίχνευση λεμφαδένα φρουρού με NIR | ICG
- Πολυσπλαγχνική Χειρουργική
- Λαπαροσκοπική χειρουργική μίας οπής (LESS)
- Επεμβάσεις με διατήρηση της γονιμότητας
- Λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία με πλέγμα PVDF
- Λαπαροσκοπική περίδεση τραχήλου μήτρας
- ΝΕΑ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ένας συχνός καρκίνος. Αποτελεί τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο (εξαιρουμένου του καρκίνου του μαστού) που προσβάλλει το ενδομήτριο, δηλαδή τον ιστό που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας. Εμφανίζεται γενικά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 60-62 χρόνια.

Οι Γυναικολόγοι Χειρουργοί – Ογκολόγοι του Κέντρου μας, Δρ. Ανδρέας Καβαλλάρης και Δημήτριος Ζυγούρης, για την αντιμετώπιση καρκίνου του Ενδομητρίου της μήτρας, εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνικές, όπως:
- Ολική Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή μετά των Εξαρτημάτων, Πυελικός και Πάρα-αορτικός λεμφαδενικός καθαρισμός, όπου είναι αναγκαίο αναλόγως του σταδίου και του βάθους διηθήσεως στο μυομήτριο της μήτρας.
- Στις περιπτώσεις αρχόμενου καρκίνου ενδομητρίου Μήτρας αλλά και τράχηλου μήτρας πραγματοποιείται η πρωτοποριακή και καινοτόμος μέθοδος ανίχνευσης λεμφαδένα φρουρού με τη χρήση τεχνολογίας NIR/ ICG, συστήματος IMAGE1 S™ RUBINA K.Storz.
Αναλυτικά για την πάθηση:
Αιτιολογικοί Παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του ενδομητρίου
Η πραγματική αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι άγνωστη. Πολλοί από τους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη όγκου στη μήτρα συνδέονται με την αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων σε αυτήν. Έτσι, αυξημένη συχνότητα παρατηρείται:

- Σε γυναίκες στο αίμα των οποίων κυκλοφορούν πολλά οιστρογόνα είτε γιατί δεν κάνουν ωορρηξία, όπως στις πολυκυστικές ωοθήκες, είτε διότι λαμβάνουν οιστρογόνα ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.
- Σε παχύσαρκες γυναίκες (στο λιπώδη ιστό παράγονται οιστρογόνα).
- Σε διαβητικές γυναίκες.
- Σε γυναίκες που έκαναν πολλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
- Σε γυναίκες που έχουν πολλά χρόνια περίοδο (πρόωρη εμμηναρχή και καθυστερημένη εμμηνόπαυση).
- Σε γυναίκες που κάνουν θεραπεία με αντιοιστρογόνα για καρκίνο μαστού (τα αντιοιστρογόνα σταματούν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, ενώ αντίθετα έχουν οιστρογονική επίδραση στη μήτρα. Βέβαια, η πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος στο ενδομήτριο είναι μικρή σε σχέση με αυτό που προσφέρει η θεραπεία αυτή στο μαστό της γυναίκας.
Πιθανά συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν καρκίνο της μήτρας
- Αιμορραγία ακόμα και σταγονοειδής στην εμμηνόπαυση
- Αιμορραγία η οποία είναι εκτός περιόδου
- Αυξημένη διάρκεια της περιόδου, δηλ. μεγαλύτερη ροή αίματος
- Μεσοκυκλική αιμορραγία (αιμορραγία δηλ. ανάμεσα στις περιόδους)
- Μικροαιμορραγίες μετά τη σεξουαλική επαφή
- Αυξημένα κολπικά υγρά
Διάγνωση
- Τεστ Παπανικολάου για τον αποκλεισμό κακοήθειας από τον τράχηλο της μήτρας. (Τα καρκινώματα του ενδομητρίου προσβάλλουν το εσωτερικό περίβλημα της μήτρας, οπότε δεν μπορεί να διαγνωσθεί με το pap-test).
- Διακολπικό υπέρηχο (Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα όπως αιμορραγία και κοιλιακοί πόνοι, το οποίο παρέχει πληροφορίες για το πάχος του ενδομητρίου). Αιμορραγία η οποία είναι εκτός περιόδου
- Οριστική διάγνωση τίθεται με τη διαγνωστική απόξεση της μήτρας. (Η βιοψία του ενδομητρίου που πραγματοποιείται εισάγοντας ένα εύκαμπτο όργανο στο εσωτερικό της μήτρας και παίρνοντας μικρές ποσότητες ιστού για ιστολογική εξέταση)
- Η υστεροσκόπηση αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία, καθώς επιτρέπει την άμεση επισκόπηση της κοιλότητας της μήτρας και τη δυνατότητα λήψης κατευθυνόμενων βιοψιών από ύποπτες περιοχές.
Τυπολογία
Οι καρκίνοι του ενδομητρίου είναι όλοι αδενοκαρκινώματα. Ο πιο συχνός που καλύπτει το 75-80% των περιπτώσεων, είναι το ενδομητροειδές αδενοκαρκίνωμα. Λιγότερο συχνοί μα περισσότερο επιθετικοί, είναι τα ορμογόνα κονδυλοματικά αδενοκαρκινώματα και τα αδενοκαρκινώματα με κύτταρα διαυγή που αποτελούν το 10 και το 4-5% όλων των καρκίνων του ενδομητρίου. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις πρόκειται για μικτές μορφές.
Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου της μήτρας:
- Τύπου Ι καρκίνωμα: οιστρογονοεξαρτώμενοι καρκίνωμα
- Τύπου ΙΙ καρκίνωμα: οιστρογόνα-ανεξάρτητο καρκίνωμα
Iστολογική διαφοροποίηση του όγκου, Grading (G1–G3)
Η διαβάθμιση (grading) αναφέρεται στη μικροσκοπική παθολογοανατομική εικόνα του όγκου και δηλώνει το βαθμό διαφοροποίησης των νεοπλασματικών κυτταρων και ομοιότητάς των προς τα κύτταρα του ιστού προέλευσης – σε όρους π.χ. μορφολογίας του πυρήνα ή ιστολογικής αρχιτεκτονικής. Όσο πιο φτωχή η διαφοροποίηση ενός όγκου (G3), τόσο υψηλότερος βαθμός του αποδίδεται, κάτι που κατα κανόνα προοιωνίζει και επιθετικότερη βιολογική συμπεριφορά.
Η ταξινόμηση του καρκίνου του ενδομητρίου της μήτρας σε στάδια διευκολύνει την πρόγνωση και την επιλογή της θεραπείας.
Τα στάδια αυτά είναι:
- ΣΤΑΔΙΟ IA (Figo pT1a): Ο καρκίνος περιορίζεται στα επιθηλιακά κύτταρα.
- ΣΤΑΔΙΟ IB (Figo pT1b): Ο καρκίνος που πρόσβαλε τη μήτρα αλλά όχι τον τράχηλο (περιορίζεται στο σώμα της μήτρας).
- ΣΤΑΔΙΟ II (Figo pT2): Ο καρκίνος έχει επεκταθεί προς τον ενδοτράχηλο (όχι όμως και τις εξωτερικές περιοχές).
- ΣΤΑΔΙΟ III (Figo pT3a, pT3b, pT3c): Ο καρκίνος έχει προχωρήσει εκτός της μήτρας που πρόσβαλε την πύελο και τους γειτονικούς λεμφαδένες αλλά όχι την ουροδόχο κύστη και το ορθό.
- ΣΤΑΔΙΟ IV (Figo pT4a, pT4b): Ο καρκίνος πρόσβαλε την ουροδόχο κύστη και το ορθό.

Θεραπείες
Για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής πρέπει να λαμβάνονται και οι παράμετροι που θεωρούνται σήμερα σημαντικές, όπως η ηλικία της ασθενούς, η γενική υγεία και το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, η επιθυμία της για τεκνοποίηση, το στάδιο της νόσου και η διαφοροποίηση του όγκου (Grading).
Αναλόγως του σταδίου, οι θεραπείες περιλαμβάνουν:
- ΣΤΑΔΙΟ IA (Figo pT1a): Η αφαίρεση της μήτρας καθώς και των σαλπίγγων και ωοθηκών αποτελεί την πιο συχνή μορφή θεραπευτικής αντιμετώπισης στον καρκίνο του ενδομητρίου σταδίου 1. (Figo Ia, G1, G2.) τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης είναι πολύ καλά, Αναφέρονται ποσοστά πενταετούς επιβίωσης έως και 95%.
- ΣΤΑΔΙΟ IB, IA (Figo pT1b,G1-3, Figo Ia,G3): Η αφαίρεση της μήτρας, των σαλπίγγων και ωοθηκών και λεμφαδενικός καθαρισμός στην περιοχή της πυέλου (πυελική λεμφαδενεκτομή) καθώς και γύρω από την αορτή (παραορτική λεμφαδενεκτομή).
- ΣΤΑΔΙΟ III, IV: Ακτινοθεραπεία και Χημειοθεραπεία, Oρμονοθεραπεία.
Η χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί θεμέλιο λίθο της αντιμετώπισης του καρκίνου του ενδομητρίου.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την αντιμετώπιση της νόσου είτε για τη σταδιοποίησή της, την επιβεβαίωση δηλαδή του σταδίου και της έκτασής της. Οι δυνατότητες και η εμπειρία της χειρουργικής ομάδας είναι καθοριστικοί παράγοντες για την εφαρμογή λαπαροσκοπικών τεχνικών στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου της μήτρας.
Δείτε αναλυτικά για την ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό για τον καρκίνο του ενδομητρίου
Άλλες θεραπείες
Η ακτινοθεραπεία αποτελεί χορήγηση ακτινών υψηλής ενέργειας σε θέση να σκοτώσουν τα κακοήθη κύτταρα. Αποτελεί μια θεραπεία που δεν προκαλεί πόνο, η οποία έχει το πλεονέκτημα να εμπλέκει όχι μόνο τη μήτρα, αλλά και τις γύρω περιοχές οι οποίες μπορεί να έχουν προσβληθεί ενδεχομένως από καρκίνο. Η πηγή των ακτινών μπορεί να είναι και εξωτερική και εσωτερική. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για βραχυθεραπεία, μια νέα τεχνική που προβλέπει την εισαγωγή στη μήτρα της ασθενούς μικρών «αυγών» που εκπέμπουν ακτίνες. Η πιθανότητα έκθεσης σε ακτινοθεραπεία επιτρέπει σε μερικές ασθενείς να διατηρήσουν τα γενετικά τους όργανα, έτσι ώστε να μη χάσουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά.